مدرسه علمیه الزهرا س هیدج برگزار کرد
نشست علمی اخلاق پژوهشگری و پژوهش دینی
سه شنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۰۹:۱۹
براساس این گزارش، استاد شعبانی در ابتدا با بیان اینکه امروزه توسعه فعالیت های پژوهشی و پژوهش دینی در حوزه های علمیه خواهران از ضروریات است، اظهار داشت که در شرایط کنونی جامعه یکی از رسالت های اصلی طلاب، ورود به عرصه پژوهش و تحقیق برای تبیین آموزه های غنی و عمیق اسلام به مردم است و برای ورود، تداوم و موفقیت در این عرصه باید با رعایت خصایص یک پژوهشگر موفق، وارد پژوهش های دینی شد.
حجت الاسلام دکتر شعبانی با اشاره به اینکه پژوهش آدابی دارد عنوان کرد که اولین قدم در مسیر پژوهش دانستن وجوب تعلم و پژوهش است و با استناد به روایاتی در این باب، به تبیین این مهم پرداخت و به آثار مثبت وضعی، مادی و معنوی علم بر صاحب علم اشاره کرد.
استاد شعبانی دومین ملاک آداب پژوهشی را نیت خالص مطرح کرده و طبق بیان پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص)، اساس انواع مرگ ها را در نوع هدف از آموختن علم دانسته، عنوان کرد که بهترین مرگ ها، مرگ عارفانه است و انسان عارف کسی است که با خلوص نیت و شناخت حقیقت علم به آموخته های خود جامعه عمل بپوشاند.
وی درباره ملاک سوم از آداب پژوهشی به تلاش و جدیت اشاره کرده و طبق بیان حضرت علی (ع)، حصول علم را در پرتو کثرت سوال، کثرت اشتغال، تطهیر افعال، خدمت رجال و استعانت از ذی جلال ممکن دانست و رسیدن به علم را در عمل به این پنج خصیصه که مقوم همت و پشتکار است، عنوان کرد.
این استاد پژوهشگر هم چنین گفت که پژوهشگرها از جهت پشتکار و تلاش چهار دسته اند؛ دسته اول دنبال علوم پاک اند؛ تلاشگرند؛ سوالات جزیی را جمع می کنند و به کار گروهی می پردازند، دسته دوم دنبال همه مطالب اند و با کار گروهی پی سوالات کلی می روند. دسته سوم منتظران علم اند و با تنبلی و کسالت، سعی در کارفرمایی علم را دارند و خود اهل عمل نیستند و دسته چهارم دزدهای علمی اند که به دنبال مطالب باطل و غلط می روند و بعضا به کار فردی بدن نتیجه صحیح روی می آورند.
حجت الاسلام شعبانی چهارمین فاکتور از آداب پژوهشی را نیز، احترام به علم و عالم مطرح کرده و برکت علم را در تعظیم استاد دانست و از دیگر آداب به موقعیت و شرایط جامعه و متعلم برای آموختن علم اشاره کرد که این ویژگی باعث افزایش بهره وری آموزنده و پژوهشگر از علم میگردد.
گفتنی است ایشان در پایان جلسه نیز به سوالات مطرح طلاب پاسخ گفت و طلاب را برای عرصه پژوهشگری تشویق نمود. در آخر هم از طلاب فعال پژوهشگر خوابگاهی و برتر حلقات معرفتی و اخلاقی در خوابگاه تجلیل شد.