کد مطلب: 87992 تعداد بازدید: ۴۶۸

مدرسه علمیه الزهرا س هیدج برگزار کرد

کارگاه منبع یابی

دوشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۰۳:۰۹
به گزارش خبرنگار حوزه علمیه الزهرا س هیدج، کارگاه منبع یابی به مناسبت هفته پژوهش با حضور استاد حوزه و پژوهشگر حجت الاسلام دکتر شعبانی روز دوشنبه مورخ 25/9/98 در حوزه علمیه الزهرا هیدج برگزار شد.

براساس این گزارش، این کارگاه با هدف معرفی منابع دست اول و نرم افزارهای جامع و با استقبال طلاب پایه های مختلف برگزار شد و حجت الاسلام شعبانی به تبیین و معرفی موارد مذکور پرداخت.

استاد شعبانی در ابتدا ضمن معرفی سه دسته مهم از نرم افزارهای جامع الاحادیث، جامعه التفاسیر و جامع فقه اهل بیت، از مزایای مراجعه به این منابع، به سهولت دسترسی، افزایش بازدهی؛ دقت و سرعت کار پژوهشی، بی نیازی به تایپ و جامع بودن اشاره کرد و سپس به بیان ویژگی های خاص برخی از این نرم افزارها پرداخت.

حجت الاسلام شعبانی با بیان اینکه در نرم افزار جامع التفاسیر ما با دو سبک تفسیر موضوعی و ترتیبی رو برو هستیم، اظهار داشت که علاوه بر این، در انواع تفسیر موضوعی و ترتیبی ما دو گونه ساختار تفسیری که برمحوریت ادبیات عرب و روایات استوارند سرو کار داریم و به نمونه هایی از آن ها ازجمله تفسیر کشاف و مجمع البیان با ساختار ادبی و تفسیرهای روایی که به تحلیلی و محض قابل تقسیم اند از جمله نورالثقلین، برهان، قمی و عیاشی و ... اشاره نمود.

وی با اشاره به انواع تفاسیر روایی که در چهار دسته نقلی، عقلی- اجتهادی، عرفانی- شهودی و ترکیبی جای دارند،  تفاسیر دارای اعتبار بالا را معرفی کرد که از جمله آن ها، تفسیر کبیر، تفسیر کشاف، تفسیر ابن کثیر، جامع البیان درالمنثور، قطبی، المیزان، نمونه، تبیان و .... می باشد.

استاد شعبانی در رابطه با منابع حدیثی و نرم افزار جامع الاحادیث، ابتدا به رویکرد موجود در این نرم افزار که موضوع محور و سبک محور بودن آن است اشاره و کتاب های حدیثی را در دو دسته محض و تحلیلی- روایی جای داد. سپس به معرفی منابع دست اول حدیثی پرداخت و ضمن معرفی کتب اربعه که بزرگترین مرجع استناد روایی شیعه است، از منابع دست اول به مصباح الشریعه، رساله الهبیه، توحید مفضل، صحیفه سجادیه، نهج البلاغه و ... اشاره نمود.

سپس حجت الاسلام شعبانی به معرفی کتب تحف العقول، غیبت نعمانی، کامل الزیارات، من لایحضره الفقیه، امالی شیخ صدوق، توحید شیخ صدوق، الخصال، معدن الجواهر، عیون اخبار الرضا، معانی الاخبار، علل الشرایع  و بسیاری کتب دیگر حدیثی پرداخت.

استاد شعبانی یکی از راههای تشخیص دست اول یا دوم بودن منابع اسلامی را قدمت تاریخ تألیف دانسته و به دسته بندی انواع کتب دست اول فقهی و حدیثی پرداخت.

گفتنی است ایشان در ادامه کارگاه نیز طلاب را با روند جستجو و کار با این نرم افزارها آشنا کرده و به سوالات طلاب در این زمینه پاسخ گفت.