برادر دینی خود را یاری کن
دوشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۵۶:۵۳به گزارش روابط عمومی مدرسه خدیجه کبری سلام علیه، حجتالاسلام والمسلمین سرابی در مقدمه سخنان خود با اشاره به آیه144 سوره بقره ((قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاءِ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا)) جایگاه رفیع پیامبر(ص) را بیان کرده و در تفسیر این آیه علت تغییر قبله را فقط نگاه پیامبر به آسمان دانست چرا که درخواست پیامبر بدون بیان بوده و خداوند به صرف نگاه رسولش فرمان تغییر قبله را میدهد و از رسولش سوال میکند که آیا راضی شدی؟ ایشان در ادامه این موضوع را مقایسه کردند با ماجرای حضرت نوح که او نیز پیامبر اولوالعزم بوده است اما زمانی که فرزندش در آب در حال غرق شدن بود با وجود علم به گناهکار بودن فرزند خود از خداوند درخواست بخشش و نجات او را میکند ولی خداوند در آیه 46 سوره هود ((مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنِّي أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ )) او را مورد مواخذه قرار میدهد. این مطلب گواه امتیاز بزرگ پیامبر اکرم(ص) برای تمام بشریت فارغ از دین و مذهب و رنگ و زبان است.
ایشان در ادامه به لفظ حلفالفضول که در مقالهای که سال 1347 توسط آیت الله ابولفضل زنجانی چاپ شده اشاره کردند و داستان این قرارداد را مربوط به زمان جاهلیت دانسته بیان داشت: حضرت محمد(ص) این قرارداد را هرگز نشکست، این قرارداد مربوط به فردی است که برای خرید و فروش به مکه آمده بود و عاص ابن وائل بدون پرداخت پول، جنس او را برده بود. و به او گفته بود که اگر میتوانی پول جنس خود را از من بگیر تو در این شهر غریبی و یاوری نداری، این مرد درخواست کمک از مردم مکه میکند و پیامبر(ص) به همراه عموی خود زبیر بن عبدالله برای طلب حق او داوطلب و پیمان حلف الفضول را بستند. پیامبر بعد از گرفتن حق آن مرد به عاص بن وائل فرمودند: "برادر دینی خود را یاری کن چه ظالم و چه مظلوم".
این استاد حوزه در توضیح یاری ظالم که باید چگونه باشد و چرا باید از او حمایت کرد گفت: زمانی که ظالم ظلمی میکند نباید بیتفاوت بود باید با آگاهی دادن به او را از ظلم باز داشت چرا که اگر بدانیم میتوانیم در او اثر بگذاریم و کاری نکنیم در ظلم او شریک هستیم و باید بدانیم تمام افراد جامعه در مقابل مظلوم و ظالم مسئولند.
ایشان در پایان به دعای 38 صحیفه سجادیه((وَ كَانَ مِنْ دُعَائِهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ فِي الاِعْتِذَارِ مِنْ تَبِعَاتِ الْعِبَادِ وَ مِنَ التَّقْصِيرِ فِي حُقُوقِهِمْ وَ فِي فَكَاكِ رَقَبَتِهِ مِنَ النَّارِ)) اشاره کرده و گفت: در این دعا امام سجاد(ع) در حالی که فردی معصوم است از خدای خود عذرخواهی میکند و میفرماید: ((خدایا! از تو عذرخواهی میکنم در مورد مظلومی که با وجود من به او ظلم شده است)) و این مطلب گواه اهمیت این موضوع است.