مکتب جاودانه
دوشنبه ۱۹ دى ۱۴۰۱ ساعت ۱۳:۴۳:۱۴به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه الزهرا(س) زنجان، ویژه برنامهای به مناسبت سومین سالگرد شهادت سردارسپهبدحاج قاسم سلیمانی با همکاری واحد هنرهای تصویری حوزه هنری انقلاب اسلامی استان زنجان به همراه قرائت دسته جمعی سوره ملک برگزار گردید.
این برنامه که ابتدا با اکران فیلم مستند "آ175"آغاز شد و در ادامه خانم اسمعیلیان به سخنرانی پرداخت.
خانم اسمعیلیان مدیر مدرسه ضمن پرداختن به مستند، به جنگ و تبعات آن اشاره نمود و بیان داشت گرچه برخوردهای ملموس و فیزیکی جنگ تمام میشود، ولی چیزی که پایان نمیپذیرد فجایع و تبعات آن است.
این فیلمی است که دو بار دیدنش را هم نمیتوان تحمل کرد. به نظرم تماشای این فیلم مستند به خصوص برای بانوان بسیار سخت است.
با این حال ما باید بدانیم چه اتفاقاتی در جنگ و منطقه در حال رخ دادن است. گرچه با دیدن چنین واقعیتهایی حس فضا تا حدودی به درستی انتقال مییابد اما این دریافت نقطه اول است.
ایشان سپس به خدمات جان برکفان راه حقیقت، انسانیت ،شرافت و آزادگی و خدمات سردار دلها اشاره کرد. از جمله درخشش سردار، نفوذ در دلها، اخلاص، عقلانیت، تدبیر دینمداری و اسوه بودن در ولایتمداری، مکتبسازی مورد اشاره قرار گرفت.
ایشان در فرازی ضمن اشاره به آیه 143 بقره (وَ کَذلِکَ جَعَلْناکُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِتَکُونُوا شُهَداءَ عَلَى النَّاسِ وَ یَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهیداً ؛ بقره/143) به لزوم الگوسازی اشاره کرد.
ایشان به اسوههایی موثر چون مالک اشتر اشاره کرده و بیان داشت: همان گونهای که این شخصیت یاریکننده و نصرتدهندۀ دین و ولایتمداربود ایشان هم دارای چنین ویژگیهایی بود. ارزشمندی چنین شخصیتهایی به گونهای است که امیرالمؤمنین علیهالسلام در فقدان او فریاد میزدند «أین مالک؟» رهبر جامعه خیلی از حرفها را نمیتواند صراحتاً بگوید، اما ولایتمدارانِ اسوه، میتوانند. این امر شاهد تاریخی هم دارد به گونهای که بعضی از حرفها را باید حضرت زهرا سلاماللّهعلیها به جای حضرت علی علیهالسلام-که دستانش بسته است- بزند. یا صدیقۀ کبری سلاماللّهعلیها در مواقعی باید به میدان بیاید و آن حرفها را بگوید سردار سلیمانی نیز در دفاع از ولایت و حریم ولایت حضور فعال داشت. در اندیشه عمل و سخن ا ز جمله سخنان ایشان این بود که روز قیامت از میزان ولایتمداری و تعهد ما به نظام، سؤال میکنند و برای تاکید قسم جلاله یاد نمود.
ولایتمداری، بهخاطر ضعف شخصیتی یا همجهت بودن و همسو شدن نبود، بلکه ایشان یک صلابتی داشت که میتوانست برای خودش صاحبنظر باشد اما اینکه ایشان ذرهای از ولایتمداری کوتاه نمیآمد، به این معنا بود که با این کار به ولایتمداری عزت میداد و برای ولایتمداری میزان و شاخص تعیین میکرد و اعلام سربازی مینمود. تاثیر شخصیت ایشان چنین است امروز فریاد ایشان، فریاد همه مسلمین که نه همه آزادیخواهان است. این امر نشان از فطرت پاک انسانهای حق طلب و حقجوی آنهاست.
این حقجویی انسانها موجب میشود ظرفیت بروز الگو و الگوپذیری را فراهم میکند.
لذا لازم است شخصیت ایشان را مطالعه نمود و او را شناخت. در راستای شناخت بیان داشتند لازم است به طرز تفکر، منش و سلوک ایشان پرداخت. واقع این است که تنها یک اندیشه و یک سلوک نیست بلکه یک مدل است و میتواند به یک مکتب جاودانه تبدیل شود. در محور عملکرد حاج قاسم به عقلانیت، اخلاص، شجاعت و نترس بودن جمع اضداد بودن از جمله صفای باطن و مهربانی و لطافت روحی در کنار صلابت و حماسهسازی و ... تواضع و فروتنی فوقالعاده را نسبت به دیگران نداشته باشند. همۀ این صفات و ویژگیها در کنار همدیگر جمع میشوند و پدیدهای به نام سردار سلیمانی را درست میکنند.
ایشان مقاومت در مقابل دشمنان از ارکان مکتب حاج قاسم بر شمردند و تاثیر مقاومت را مورد اشاره قرار دادند، سرزنش سرزنشکنندگان در خیلی از سیاستمداران، تأثیر منفی میگذارد که موجب عقبنشینی آنها از مواضع انقلابیشان میشود. از جمله ویژگیهای دیگر حاج قاسم این بود که از سرزنش سرزنشکنندگان نمیترسید کار خودش را محکم انجام میداد و به پیروزیهای بزرگی هم رسید.
باید فرمایشات حضرت آقا در مورد مکتب سلیمانی را جدی بگیریم. یک سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که چرا صحبت کردن در مورد سردار سلیمانی اهمیتش بیشتر از صحبت در مورد شهدای دفاع مقدس است؟ چون مکتب ایشان ضمن حفظ تمام فضائل دوران دفاع مقدس یک عنصر بسیار مهم یعنی «پایداری در این مسیر» را دارد.
ایشان در پایان پایداری را نعمت دانسته و در راستای لزوم پایداریی به آیه 54 سوره مائده اشاره نمود: اگر شما پای دین نایستید و از دین رویگردانی کنید و مقاومت نکنید، من قوم دیگری را به جای شما میآورم. من آنها را دوست دارم، و آنها هم من را دوست دارند. (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنینَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْکافِرینَ ؛ مائده/54)

