کد مطلب: 130379 تعداد بازدید: ۷۶

راه‌های تقویت روابط خانواده

شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۱۴:۴۵
نشست پژوهشی با موضوع راه‌های تقویت روابط در خانواده توسط حوزه علمیه حضرت معصومه(س)خرمدره و همکاری مدارس استان، خدیجه کبری(س) زنجان، الزهرا(س) هیدج،معصومیه(س) قیدار با حضور دکتر مرضیه شاه‌سیاه، عضو شورای پژوهش مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه حضرت معصومه(س) خرمدره، نشست پژوهشی با موضوع راه‌های تقویت روابط در خانواده توسط حوزه علمیه حضرت معصومه(س)خرمدره و همکاری مدارس استان، خدیجه کبری(س) زنجان، الزهرا(س) هیدج،معصومیه(س) قیدار با حضور دکتر مرضیه شاه‌سیاه، عضو شورای پژوهش مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت برگزار گردید.

در این نشست دکتر شاه‌سیاه بیان داشت ارتباط به معنای انتقال پیام به صورت کلامی یا غیرکلامی است و اشاره کرد که طبق آیه قرآن که در سوره حجرات /13 آمده انسان موجودی اجتماعی می‌باشد :«یا ایها الناس انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوباً و قبائل لتعارفوا انّ اکرمکم عند اللّه اتقیکم انّ اللّه علیم خبیر» ای انسان ما شما را از زن و مرد آفریدیم و شما را شعبه شعبه و قبیله قبیله قرار دادیم تا همدیگر را بشناسید. با کرامت‌ترین شما نزد خدا باتقواترین شماست، خدای سبحان به حق دانا و خبره است.

ایشان بیان داشت: انسان‌ها در محیط اجتماعی ظهور و بروز می‌کنند و پیش می‌روند و محیط خانواده بهترین محل رشد کلامی افراد می‌باشد و اینکه در ارتباط موثر است که انسان یاد می‌گیرد چگونه اطلاعات خود را انتقال دهد و احساسات خود را ابراز نماید و با ارتباط موثر است که سوءتفاهم را برطرف می‌کند لذا ارتباط موثر پیش شرط آموزش و رشد است.

وی بیان داشت: ارتباط مفید و سازنده از مهم‌ترین گام‌ها برای دست یافتن به اهداف بلند در خانواده است. صفا، صمیمیت در زندگی، به شیوه‌ی ارتباط میان اعضای خانواده بستگی دارد، ارتباط مؤثر میان افراد خانواده اثر مستقیمی بر سلامت روانی افراد آن دارد، به رشد شخصیتی و هویت‌یابی افراد کمک می‌کند قرآن کریم بر این نکته مهم اشاره کرده که سخن گفتن باید حاوی مطالب مفید و پسندیده باشد و در عین حال زیبا بیان شود:
وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلاً مَعْرُوفاً؛ و با آنان سخنی پسندیده بگویید.

دکتر شاه‌سیاه به بیان نکاتی در باب ارتباط موثر پرداخت از جمله:

1- آرام بودن

2- تمام توجه را به صحبت‌های طرف مقابل معطوف کردن

3- در تمام طول صحبت ارتباط چشمی خود را با طرف مقابل حفظ کردن

4- انتقاد شخصی نداشتن

در گفت و گوها، از انتقاد شخصی اجتناب کنید. انتقاد شامل توهین، تحقیر می‌شود این اعمال باعث ایجاد حالت تدافعی و ضربه به احساسات طرف مقابل می‌شود.

5- ذهن‌خوانی نکردن

حتی اگر با قسمتی و یا کل صحبت همسرتان موافق نیستید، متمرکز بمانید، توجه کنید و ارتباطتان را قطع نکنید.

6- خود را مشتاق شنیدن نشان دادن

ایشان در رابطه با ارتباط  ناموثر و عوارض آن هم به مواردی اشاره کرد:

1- سوءتفاهم ایجاد می‌کند. 2- باعث تنهایی و افسردگی می‌شود. 3- احساس نارضایتی و تعارض پیدا می‌شود. 4- اعتماد به نفس افراد کم می‌شود. 5- آسیب های‌روانی اجتماعی ایجاد می‌کند.

وی اشاره کرد: گوش دادن یعنی توانایی دریافت و درک صحیح پیام‌ها در فرآیند ارتباط. این توانایی، کلید همه‌ی ارتباطات موثر است. چنانچه به مهارت گوش دادن مسلط نباشید، به آسانی ممکن است پیام‌های ارسالی از سوی طرف مقابل‌تان را اشتباه برداشت کنید.

ایشان در ادامه به سه کار در مهارت شنیدن اشاره کرد:

1-نقل قول، 2-شفافیت، 3-بازخورد گیری. آنچه از حرف‌های همسرتان برداشت می‌کنید را به عنوان بازخورد عنوان نمایید.