اهمیت والای تعلیم و تعلم
دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۷:۰۵:۴۱به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی نورالزهرا(س)، حجت الاسلام محدر، در آغاز سخنان خود مبنی بر تعلیم و تعلم و اهمیت علمآموزی به آیهای در بیان جایگاه خاص علمآموزی اشاره نمود: «يَرْفَعِاللَّهُالَّذِينَآمَنُوامِنْكُمْوَالَّذِينَأُوتُواالْعِلْمَدَرَجَاتٍ.» (آیه ی ۱۱ سوره ی مجادله)
بعد به تفسیر علامه، ذیل این آیه پرداخت و گفت: طبق نظر علامه طباطبایی مؤمنین دو دستهاند:
-گروهی که فقط مؤمن اند و عالم نیستند.
-گروهی که علاوه بر ایمان عالم هم هستند.
درواقع علامه با اشاره به تقدیر آیه، در صدد بیان تفاوت این دو دسته است؛ و می فرماید: «مومن غیر عالم ترفیع اش یک درجه و مومن عالم ترفیع اش به درجات است».
همچنین وی به سه ویژگی در علم اشاره کرد، که درصورت خدایی بودن این سه مورد علم نافع و ارزشمند خواهد بود؛
1- متعلق علم
2- کیفیت تحصیل علم
3- کیفیت بهره برداری از علم
آقای محدر در ادامه، روایت جلسه ی قبل را تکمیل نموده و ویژگی های علم غیر نافع را بیان کرد: «رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله مَن طَلَبَ العِلمَ للّه ِ لَم يُصِبْ مِنهُ بابا إلاّ ازدادَ بِهِ في نَفسِهِ ذُلاًّ ، و فِي النّاسِ تَواضُعا ، و للّه خَوفا ، و فِي الدِّينِ اجتِهادا ، و ذلكَ الّذي يَنتَفِعُ بِالعِلمِ فَليَتَعَلَّمْهُ ، و مَن طَلَبَ العِلمَ لِلدّنيا و المَنزِلَةِ عِندَ النّاسِ و الحَظوَةِ عِندَ السُّلطانِ لَم يُصِبْ مِنهُ بابا إلاّ ازدادَ في نَفسِهِ عَظَمَةً ، و عَلى النّاسِ استِطالَةً ، و بِاللّه ِ اغتِرارا ، و مِنَ الدِّينِ جَفاءً ، فذلكَ الّذي لا يَنتَفِعُ بِالعِلمِ ، فَلْيَكُفَّ وَ ليُمسِكْ عَنِ الحُجَّةِ عَلى نَفسِهِ ، و النَّدامَةِ و الخِزيِ يَومَ القِيامَةِ».»
عنوان بعدی در صحبتهای آقای محدر چرایی اهمیت والای تعلیم و تعلم در آیات و روایات بود. طبق فرمایشات وی، علم فی نفسه ارزشی ندارد و تنها در صورتی ارزشمند خواهد بود که به مرتبه ی یقین برسد، یقین همان ایمان است. ایمان چیست؟ ایمان همان معرفتی است که از مرتبه ی عقلی و حصولی به مرتبهی قلبی و حضوری رسیده است.
حال علم چگونه میتواند در شکل گیری معرفت قلبی موثر باشد؟ به دو دلیل: - از جهت کیفی، یعنی هرچقدر شناخت حصولی متقنتر باشد، همراه با دلیل و برهان باشد، شبهات ذهنی زدوده شده و بر یقین افزوده و ایمان حاصل میردد.
- استمرار و تکرار علمآموزی و تعلیم موجب میشود پردههای غفلت کنار رفته و ایمان قویتر گردد.
حجت الاسلام محدردر پایان هم با اشاره به حکایتی از آیتالله موسوی همدانی به ارزش والای طلبگی و تحصیل در حوزه ی علمیه که مورد عنایت خاص حضرت زهرا (سلام الله علیها) و حضرت ولی عصر(عج) میباشد، پرداخت.
