نشست بررسی خط نفاق در ماجراي كربلا
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱ ساعت ۲۲:۴۴:۲۶به گزارش معاون پژوهش مدرسه فاطميه(س) استاد حجت الاسلام مسلم خاطر با اشاره به این مطلب که درباره کربلا و فلسفه قیام عاشورا سخن بسیار گفته شده است، افزود: این سخنان تاکنون بیشتر با محوریت بیان ظاهر و ذکر مصیبت بوده است و تبیین عملیات عاشورا و آنچه پس از آن در جریان اسارت اهل بیت(ع) اتفاق افتاد، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
استاد خاطري بيان داشت: هر ماجرايي كه بعد از رحلت پيامبر رخ داد وقتي ميگوييم جريان نفاق بايد دقت داشته باشيم كه جريان نفاق كه كدام جريان نفاق منظور ماست يعني يك جريان نفاق در تاريخ اسلام وجود نداشت چند جريان جود داشت كه يك جريان شاخصتر بود ولي ما با جريانهاي نفاق مواجه هستيم كه اين جريانهاي نفاق به تدريج يك سيري دارد كه يه جاهايي به اوج ميرسد و يك جاهايي فرود ميآيد كه همهي جريانهاي نفاق اينگونه هستند به همين خاطر است كه در بررسي جريانهاي نفاق بايد به زمان به وجود آمدن آن توجه كرد كه زمان رشد و افول دارند و بستگي به نوع جريان و اهداف آن بايد توجه كرد.
مبلغ بينالملل صحبت خود را با يك سوال ادامه داد: نقش شيعيان در ماجراي كربلا چه بود؟ ما قبول داريم كه شيعيان قاتلين امام حسين نبودند قبول داريم كوفيان شيعه نبودن، قاتلين از شام بودند، اينها قبول، اما بالاخره تعدادي شيعه در كوفه بودند، نقش آنها سست ايماني بود و به ياري امام نيامدن كه فكر نمي كردند كار به اينجا برسه و يا ميترسيدند و ترسيدن چيز عجيبي نيست آن هم از لشكر بني اميه كه مردم را ميترساندند كه لشكري ميآيد 40هزار ...عدهاي از شيعيان در ياري امام حسين كوتاهي كردند اما قاتل امام حسين(عليه السلام) نبودند وقتي ميگوييم جريان نفاق منظور ما از جريان نفاق سركردگان جريان نفاق و جريانهاي شاخص مدنظر است نه جريانهاي سست.
دكتر خاطري در مورد نقش جريان نفاق در كربلا گفت: ما جريانهاي مختلفي داشتيم كه البته اين جريانها بعضي وقتها با هم پيوسته شدن و بعضي جاها از هم جدا هستن، بعضيها موفق و بعضيها شكست خورده... از كم اثرترين جريانها، جريان منافقان ساكن مدينه كه چند جريان را در بر ميگيرد كه آيات نفاق در مورد آنها نازل شده است.
پژوهشگر تاريخ اسلام اين چنين ادامه داد: جرياني كه دليل تشكيل و وجود آن بغض به امام علي(ع) باشد در اهل مدينه نداريم بلكه انگيزهها چيزهاي ديگه بوده است. يكي از محورهاي نفاق به اميرالمومنين(ع) جنگهايي بود كه بزرگان عرب به شمشير ايشان به زمين ميخوردند و اين جنگها با اهل مكه بود پس بغض از اميرالمومنين(ع) در مكه بود كسي به از اهل مدينه به شمشير ايشان به زمين نخورده تا دشمني كنن با آن حضرت.
ايشان در ادامه ضمن شرح جريانهاي ديگر نفاق به معرفي كتاب پرداخت و گفت: از جمله كتابهاي نگاشته شده در مورد نفاق كتاب كربلا فوق الشبها، كتاب علي و خوارج، ضيافت بلا ميباشد.
در پايان سوالهايي از طرف استاد فاطمي مطرح شد كه استاد خاطري به بيان و شرح آنها پرداختند.
