کد مطلب: 125613 تعداد بازدید: ۱۴۰

نشست پژوهشي گونه‌شناسی شبهات عزاداری

جمعه ۷ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۵۰:۴۶
نشست پژوهشي گونه‌شناسی شبهات عزاداری با همکاری انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی و مرکز پاسخگویی به سوالات دینی و مرکز تحقیقاتی خاتم الانبیا(علیه‌السلام) به مناسبت فرا رسیدن ایام محرم در روز یکشنبه دوم مرداد ماه ۱۴۰۱ ساعت ۱۹ با حضور استاد مصطفی حسینی و استاد حسن فاطمی برگزار گرديد.

به گزارش معاون پژوهش مدرسه فاطميه(س) استاد مصطفی حسینی به اهميت روز مباهله اشاره كرد و گفت: در آیه مباهله، واژه «وانفسنا» در حقیقت بر این دلالت دارد که امام علی علیه‌السلام از همه پیامبران و اولیا و اصحاب رسول خدا صلی‌الله علیه و آله برتر است؛ چون در حدیث مباهله، به جز امام، کسی نبود که مشمول آن عبارت باشد. پیامبر خدا به نجرانیان فرمود: «بیایید فرزندان و زنان و جانمان را دعوت کنیم که در میدان مباهله حاضر شوند»، در حالی که از مردان به جز امام علی علیه‌السلام، کسی را همراه نیاورد. پس امام علی علیه‌السلام پس از پیامبر، از همه برتر است. امام رضا علیه‌السلام ضمن استدلال به این آیه، برای برتری امام علی علیه‌السلام می‌فرماید... این امتیازی است که کسی در آن پیشی نخواهد گرفت و فضیلتی است که بشری به آن نخواهد رسید، و شرافتی است که فردی به آن سبقت نگرفته است، زیرا پیامبر صلی‌الله علیه و آله، علی را چون نفس خود معرفی نمود. در بياني جامع و كامل روز مباهله روز اثبات خلافت و حقانيت امام علي (عليه السلام) است.

استاد حسيني در ادامه به بيان شبهات مربوط به ماه محرم اشاره كرد و گفت: از طرح شبهات و نقد و انتقاد نباید ترسید چرا که شبهات و پاسخ آن «بنیان‌های معرفتی انسان را به مسائل اسلامی و مؤلّفه‌های فرهنگ تقویت می‌کند و نباید فراموش کرد که در پرتو این پشتوانه نظری، ایمان آدمی نیز تعالی می‌یابد، زیرا ایمان بر پایه معرفت و خردورزی شکل می‌گیرد. از این رو اگر توجیه و تبیین موجّهی از عزاداری ارائه گردد، (و شبهات مطرح شده برطرف شود) پایه‌های باور جوانان و نسل معاصر نسبت به این موضوع تقویت خواهد شد».

در ادامه استاد فاطمي با طرح سوالي از استاد حسيني نشست را اين‌گونه ادامه داد: در پاسخ به شبهات ديني چگونه بايد وارد شد؟ استاد حسيني اين‌گونه پاسخ داد: در مرحله اول بايد ترفندها را شناخت و بعد به ترفندها حمله كرد، گاهي يك ترفند قداست‌شكني است، قصد طرف فقط قداست‌شكني است و دنبال پاسخ نيست. اخيرا شبهه‌اي كه طرح شده اين است كه مگر كودك شش ماهه گلو دارد؟ چطور به گلوي كودك شش ماهه تير زدن؟ در اينجا دنبال پاسخ نيستن فقط مي‌خواهند حساس‌ترين نقطه كربلا را هدف قرار دهند. تا وقتي كه اين شبهه وارد نشده بود، تا اسم علي‌اصغر(عليه السلام) را مي‌شنيديم بي‌اختيار اشكي مي‌ريختيم ولي بعد اين شبهه در ذهن ما سوال ايجاد مي‌شود آيا واقعا گلو داشته؟ چطور بود؟ از اينگونه سوالات به ذهن خطور مي‌كند تا شما را از معنويت محرم و روضه دور كند.

استاد فاطمي با طرح اين سوال كه "آيا شبهات جديد مطرح مي‌شود يا فقط شبهات قبلي پررنگ‌تر در جامعه بيان  مي‌شود؟": استاد حسيني به اين سوال اين‌گونه پاسخ داد: شبهات جديد مطرح نمي‌شود، همان شبهات قبلي در قالب‌هاي مختلف در رسانه‌ها براي برهم زدن افكار عمومي مطرح مي‌شود و بيشترين شبهات مربوز به كتب تاريخي با روايت‌هاي مختلف است و چون ما در حادثه كربلا كتاب‌هاي تاريخي زيادي داريم اين شبهات هم هر روز بيشتر مي‌شوند.

در پايان استاد فاطمي به معرفي كتاب و مقاله‌هاي مختلف پيرامون حادثه كربلا پرداختند.