کد مطلب: 124070 تعداد بازدید: ۱۶۲

هیئت هفتگی مدرسه علمیه خدیجه کبری(س) زنجان

شنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۵۲:۲۴
«تحقیر و استهزای دیگران معمولا از روحیه خودبرتربینی به سبب نعمت‌هایی همچون مال، جاه و مقام، علم و دانش، هوش و زکاوت، هنر و خلاقیت، نیروی بدنی، زیبایی و حسب و نسب ناشی می‌شود.»

به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه خدیجه‌کبری(س) زنجان، خانم بیات منفرد در ابتدا به بیان یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتباطی انسان با دیگران که زبان است پرداخت و گفت: زبان کارکردهای متعددی، همچون بیان و انتقال اندیشه‌ها، خواسته‌ها، امر و نهی، توصیف اشیا، احساسات و عواطف درونی دارد.

وی خاطر نشان کرد: زبان در کنار کارکردهای مثبتش، آفت‌های متعددی همچون دروغ، عیب‌جویی، غیبت، تحقیر و استهزا، دشنام و ناسزا... نیز دارد که می‌تواند آسیب‌های فردی و اجتماعی به دنبال داشته باشد و در متون اسلامی بدان توجه شده است.

ایشان در ادامه به تعدادی از احادیث مرتبط با زبان پرداخت؛ از جمله: پیامبر اکرم(ص) فرمود: نجات مومن در حفظ زبانش است.

امام رضا(ص): از نشانه‌های فهم عمیق، بردباری، علم و سکوت است.

وی در ادامه افزود: البته امر به سکوت مطلق و نسبت به هر سخنی نیست. بلکه مراد از آن، سکوت در برابر کارکردهای منفی زبان است.

از آفات زبان، سخن‌چینی، افشای اسرار، تحقیر و استهزاء دیگران مورد بحث قرار گرفت.

ایشان در روایتی از پیامبر اکرم(ص) گفت: آیا شما را از بدترینتان آگاه کنم؟ گفتند: "آری ای رسول خدا."فرمود:"کسانی که به سخن چینی قدم بر می‌دارند میان دوستان جدایی می‌افکنند و برای پاکان، عیب می‌جویند".

خانم بیات منفرد گفت: چه بسا ازدواج‌ها و زندگی‌های گرمی که با دخالت های بی‌جای سخن‌چینان به طلاق منجر می‌شود، چه بسا دوستی‌های صمیمی که با سخن‌چینی به دشمنی می‌انجامد و چه بسا کسب و کارهایی که با سخن‌چینی به کسادی و تعطیلی کشیده می‌شود. افشای اسرار با توجه منابع اسلامی آثار شوم فردی، اجتماعی، دنیایی و آخرتی دارد.

وی خاطرنشان کرد: از دیگر آفات زبان تحقیر و استهزای دیگران است. تحقیر و استهزای دیگران معمولا از روحیه خودبرتربینی به سبب نعمت‌هایی همچون مال، جاه و مقام، علم و دانش، هوش و زکاوت، هنر و خلاقیت، نیروی بدنی، زیبایی و حسب و نسب ناشی می‌شود. قرآن کریم ملاک برتری افراد را ایمان و تقوا می‌داند، نه امور مادی و ظواهر زندگی.

در پایان آیات و روایاتی در این زمینه‌ها بیان شد و همینطور از آسیب‌های روانشناختی این آفات زبان در روابط خانوادگی به ویژه رابطه زوجین مباحثی مطرح شد