مقابله با استرس
سه شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۰۴:۲۱به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه الزهرا(س) زنجان، استاد در دو محور عوامل استرسزا و راههای کنترل و پیشگیری آن صحبت کرده و در بخش اول ضمن بیان عوامل استرسزا پیرامون عناوین توضیحات مبسوطی را ارائه داد. ایشان در عوامل استرسزا به ارائه موارد متعدد و راههای برطرف کردن و جلوگیری آن پرداخت.
1. فاجعهسازی: شخص در این مورد از کاه کوه میسازد یا میگوید اگه فرزندم دانشگاه شهر دیگری قبول بشود من میمیرم در حالیکه هیچ وقت چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
2.تعمیم دادن: عمومیت دادن یک موضوع کوچک به تمامی موارد مشابه
3.مشابهت انگاری: خانه همسایه رو دزد زده، میگوییم نفر بعدی منم یا بچه همسایه معتاد شده میگوییم بدبخت شدم نکند بچه منم معتاد بشود.
4.توجه به جنبه بد موضوع: نیمه خالی لیوان را دیدن باعث میشود استرس زیاد بشود .
انسانهای که نیمه خالی لیوان را میبینند با کوچکترین شکستی که پیش میآید در ذهنشان فرصت جبران به خودشان نمیدهند.
5.حساس بودن: کسی که حریص است و همه چیزها را میخواهد. وسیلهای را دارد اما دنبال این است وسیله دیگری هم بخرد و برای این کار انرژی زیادی مصرف میکند. روایت داریم «اگه آرامش میخواهید قناعت کنید». کسی که طمع کار است، مدام در حال استرس میباشد. باید یاد بگیریم همه چیز با تلاش و به مرور به دست میآید.
6.زیادی آرزو: امام علی(ع) میفرمایند: داشتن آرزوهای زیاد، نا امیدی میآورد.چنانچه انسانهایی که آرزوهای بلند مدت دارند مدام درحال استرس هستند و یا کسانیکه ناامیدی را تلقین میکنند و مدام میگویند من نمیتوانم. در حالیکه باید به این باور برسد که او یک انسان توانمند است که میتواند مسایل را به خوبی مدیریت کند.
7.احساس ناتوان: مسئلهای که کنون مطرح است این است که ما فرزندان خود را ناتوان بزرگ میکنیم؛ بچههایی که کار نکردهاند و مسیولیتی در خانه نداشتند، دستان ضعیف و ناتوانی دارند. بنابراین به جای فراهم کردن امکانات فراوان و اضافی، باید آنها را مسئولیتپذیر بزرگ کنیم.
8.افرادی که در گذشته زندگی میکنند دائم استرس دارند.
9. انسانهای پرتوقع
ایشان در محور دوم سخنان خود درباره نحوه مقابله و کنترل استرس اضافه کرد: ما باید در مواجهه با مسایل به این دو سوال پاسخ دهیم: چه کاری انجام دهم مشکل حل میشود؟ چه کاری انجام دهم استرسی که دارم کنترل میشود؟ با پاسخ به این دو سوال ما به مهارت حل مساله میرسیم.
وی در افزود: استرسها یا فیزیکی هستند؛ مثل فشار خون بالا یا روانی هستند مثل افسردگی، پرخاشگری، تندخویی و ... . مثلثی هست به نام مثلث رحمت. اگر به مثلث رحمت نرسیم، به مثلث زحمت تبدیل میشود که مثلث زحمت شامل: اضطراب، خشم و افسردگی است. حال برای نرسیدن به مثلث زحمت باید هر کاری که میخواهیم انجام دهیم، واقعیت و اخلاق، انصاف و عدالت را رعایت کنیم چرا که وقتی از واقعیت دور شویم دچار استرس میشویم و اگر بتوانیم کارهایمان را مدیریت کنیم استرس قابل کنترل و مهارت هست و با الویتبندی میتوان بسیاری از مسائل را حل کرد. به این مسئله باید توجه کرد که استرس قابل شناسایی است و با شناخت استرس و منبع ایجاد استرس میتوان آن را مدیریت و حل کرد. البته نکته مهم این است که استرس قابل پیشگیری است. هر محیط تازهای ناخودآگاه استرس ایجاد میکند ولی با سازگاری میتوان آن را مهار کرد.
ایشان به دو روش جهت مقابله با استرس اشاره کرد: روش هیجانمدار؛ مثلا استرسی بر من وارد شده پرخاش میکنم. مصرف خودسرانه دارو روش هیجانمدار است. و روش مسالهمدار: با صبر و نماز و «استعینوا بالله بالصبر و الصلوه» .
استاد در ادامه به مباحث طب سنتی راجع به کاهش و مدیریت استرس پرداخت و به سوالات طلاب در این مورد پاسخ داد.
.لازم به ذکر است در ادامه به برنامههای تفریحی طلاب و فرزندان آنها پرداخته شد
