کد مطلب: 120851 تعداد بازدید: ۱۴۳

خلق نیکو

جمعه ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۰۰:۴۲:۲۰
جلسه درس اخلاق طلاب با محوریت تقویت انگیزه دینی و اعتقادی آن‌ها در مدرسه حضرت معصومه (س) شهرستان خرمدره برگزار شد.

به گزارش خبرگذاری مدرسه علمیه حضرت معصومه(س)، جلسه درس اخلاق طلاب سطح دو  شهرستان خرمدره، در سامانه برخط مجازی برگزار شد.

در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین زاهدی پور، امام جمعه محترم  شهرستان و  استاد حوزه، در رابطه با اخلاق نکاتی را بیان کرده و اشاره داشت: اخلاق از ماده (خ،ل،ق) تشکیل یافته است. اگر خلق (مفتوح الخاء)باشد منظور صورت ظاهری و هیئت و ترکیب ظاهری را شامل می‌شود. اگر خلق(مضموم الخاء) باشد منظور سیرت و صورت باطنی انسان می‌اشد.

وقتی که این خلق ثبات داشته باشد اخلاق را تشکیل می‌دهد حالا چه بد یا خوب باشد زمانی اخلاق کامل است که همه چیز متناسب با خلق(مضموم الخاء) باشد.

وی افزود: از جمله ویژگی خلق باطنی این است که ثبات داشته باشد و به عنوان ملکه تلقی شود. یکی از ویژگی‌های اخلاق این است که به رفتار تبدیل شود رفتار ثابت همراه با ملکه بودن.

امیرالمومنین(ع) می‌فرمایند: "نفستان را به کارهای خوب عادت دهید"، لذا اگر عادت کردن به انجام کارهای خوب همراه با پشتوانه‌ی فکری باشد هیچ اشکالی در انجام دادن آن وجود ندارد.

اگر کار هایی به صورت اتفاقی حالا چه با شناخت یا بدون شناخت انجام شود در واقعه به ملکه در فرد تبدیل نشده موقعی به صورت هیئات ثابت نفسانی تبدیل می‌شود که یکسری صفات به صورت ترکیبی در انسان وجود داشته باشد. پس خلق باید در فرد ملکه باشد و اینکه یک سیمای کلی اخلاقی داشته باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین زاهدی‌پور، در ادامه با تأکید بر تقویت جنبه اعتقادی جوانان از سوی طلاب، گفت: زمانی طلبه‌ها می‌توانند در جامعه تاثیر بگذارند که خلق باطنی مردم را تغییر دهند.

ایشان بیان داشت: انسان دارای 4 قوا می‌باشد: قوه عاقله، قوه غضبیه، قوه شهویه، قوه واهمه.

حد اعتدلال در قوه عاقله را حکمت می گویند. حکمت؛ یعنی توان درست به کار بردن علم و به جا مصرف کردن علم را گویند.

حد اعتدلال قوه غضب، شجاعت است و حد افراط آن تهور به معنای درنده خویی است.

حد اعتدلال در قوه شهویه، عفت است و حد افراط آن خمودگی و داشتن  افکار و افعال زاید است.

اصول صفات پسندیده در انسان عبارتند از: حکمت، شجاعت، عفت و عدل. پیامبر اکر (ص) به کامل‌ترین حالت اعتدال این صفات موفق شده است. از همین روى است که خداوند او را با (وَإِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِیمٍ) ستوده است. اما مردم دیگر در رسیدن به این صفات متفاوت مى‌باشند لذا هرچه انسان به خلق عظیم نزدیکتر شود یعنی خلق باطنی پیدا کرده است.

حالا این سوال که آیا خلق وخوی دارای اصلاح می باشد؟ باید گفت چون ما دین را پذیرفتیم پس دین برای اصلاح آمده است.

استاد  اخلاق حوزه، بیان داشت: تغییراعمال انسان، نتیجه تغییر اعتقادات است؛ بنابراین اگر اعتقادات و باورهای ما صحیح و محکم باشد می‌توانیم بر روی دیگران تأثیر مثبت بگذاریم.