کد مطلب: 120846 تعداد بازدید: ۲۰۴

این کتاب الهی و حکمت

پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۲۳:۳۹:۳۷
به مناسبت ایام مبارک ماه شعبان نشستی باعنوان سیره زندگانی امام سجاد(ع) از منظر مقام معظم رهبری برگزار گردید. در این نشست طلاب به صورت فعال شرکت داشتند.

به گزارش روابط عمومس مدرسه علمیه الزهرا(س)زنجان در طی مراسمی به مناسبت ماه شعبان‌المعظم با سخنرانیحجت الاسلام والمسلمین موسی آقایاری که در مدرسه مذکور برگزار شد، ایشان چنین ذرباره ایستادگی و مقاومت امام سجاد(ع) چنین بیان کرد: ایشان سهم بزرگی در خصوص احیای دین دارند. امام سجاد(ع) زحمات زیادی در جهت ترویج معارف الهی کشیده‌اند که می‌توان به عنوان الگو و مقاومت از آن درس گرفت.

در دعای عظیم معارف در این باره می‌خوانیم: قرار بده یقین من را جزو برترین یقین‌ها. چون که این یقین هست که باعث می‌شود انسان انگیزه پیدا کند و راه رو با استواری طی کند.

چون ائمه اطهار به  اسرار دین دست یافته بودند و در نتیجه کسانیکه از کیفیات عالی زندگانی امام سجاد(ع) آگاهی دارند. این را تشریح کنند در معارف ناب امام سجاد(ع) درهایی نهفته هست و آن‌ها می‌توانند گره هایی که در زندگی بشر می‌افتد باز کنند و این معارفی که اهل بیت دارند این‌ها می‌توانند انسان را از زمینی بودن به آسمانی بودن تبدیل کنند.

مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) از ابعاد مختلف به زندگی امام سجاد(ع) پرداختند. یکی از آن‌ها روش‌های مبارزه امام سجاد(ع) است.

امام سجاد(ع) و مبارزاتشان را در دو موقعیت زمانی می‌توان بررسی کرد:

بعد از واقعه عاشورا یعنی زمان اسارت خانواده امام حسین(ع) و دوم مربوط به بقیه دوره حیات امام(ع) بعد از بازگشت ایشان از شام است.

مبارزه‌ای که حضرت در شام داشتند تحت عنوان مبارزه در شام  مطرح گردیده است و امام همراه با خانواده در مقابل فرقه به ظاهر پیروز ایستاده بودند . امام سجاد(ع) به همراه خانواده خودشان و اطرافیانشان مبارزه آشکار را از همان زمان آغاز کردند.

برای این کار امام برای خود روش‌هایی داشتند . یکی از روش‌های امام  این بود که از شیوه خطبه و سخنرانی استفاده می کردند. در شام معاویه 40 سال حکو مت کرد، 20 سال استاندار عثمان بود و 20 سال هم خودش را حاکم کرده بود .

 فرعون قوم خودش را با آن تبلیغات زهراآگینی که داشت باعث جهل آنان شد. در واقع  این تبلیغات فرعون باعث شده جهالت مردم شام افزون شود، مردم شام در جهل بزرگ بودند و فکر می‌کردند خویشاوند و یاوری جز معاویه ندارند و او را امیرالمومنین می‌خواندند و این در حالی بود که یکی از شیوه‌های مبارزاتی امام استفاده از خطبه و سخنرانی بود و امام بسیار هوشمندانه عمل کردند و با آن سیاستی که داشتند اجازه ندادند که یزید به اهداف شوم خود دست پیدا کند.امام با این روش جلوی فریب مردم را گرفت .

مبارزه بعدی مبارزه در مدینه هست که آقا از آن تعبیر "مبارزه در سایه" می‌کند. یعنی بعد از بازگشت به مدینه  و ایام تلخ اسارت با توجه به هدف خود که زمینه‌سازی برای احیای تفکر اسلامی بود بدیهی بود که در مدینه ارکان نظام اسلامی به شدت آلوده به فساد بود اما امام(ع) اینجا هم هوشمندانه عمل کردند . امام باید با نقشه رقیق  راه را طی می‌کرد. دو تا راه برای خودشان انتخاب کردند. یکی اینکه امام با درایت و دقت نظرشان آمدند از صراحت سخن بهره گرفتند و در لفافه سخن نگفتند بلکه شفاف و بی‌پرده سخن گفتند. چون این‌ها اهل بیت(ع) را کشته بودند لذا از این راه نذاشتند حاکم مدینه به آن اهداف شومی که دارند برسند.

و روش دوم، تاسیس مکتب و حوزه علمیه بود تا از این طریق جلوی تحریف را بگیرند. ولی حضرت آمدند نیروهای زبده تربیت کردند تا مسایل و ابعاد را یاد بگیرند تا از این طریق جلوی تحریف را بگیرند.

اهدافی که امام داشتند:

1. احیای تفکر اسلامی صحیح

2. علیم اخلاق در جامعه: معیار های تعلیم و تربیت را مشخص کردند کسی که میخواهد تربیت بشود باید چه کاری انجام دهد؟

امام صادق معروف است که 4000 شاگرد داشتند همه این ها را امام سجاد(ع) زمینه سازی کردند.

3. تبین اصل ولایت و امامت

-امام این را تبیین می کردند آیات ولایت را بیان می‌کردند.

-اهداف امام تبیین ولایت بوده و همه ما باید در این اصل فعالیت کنیم.

- اطاعت از خدا و اطاعت از رسول خدا یعنی اطاعت کردن از فرامین الهی و ائم(ع)

4. بازسازی و سازماندهی و تعلیم مسلمانان راستین بود

- اگر من نویسنده هستم وظیفه‌ام مشخص است.

- اگر طلبه هستم وظیفه‌ام مشخص است.

- هرکسی باید راهبردها را مشخص کند رهبر معظم(مدظله‌العای)  راهبردها را به ما نشان میدهند‌.

5 یکی دیگر از اهداف امام سجاد(ع) بازسازی و سازماندهی شیعه بود و نکته اینکه شیعه‌ها نباید جداگانه کار کنند باید کار تشکیلاتی را یاد بگیرند و بدانند در راه هدایت به وحشت نیفتند و محکم جلو بروند.

* نکات مبارزاتی امام که در کتاب انسان 250 ساله مطرح شده:

یکی از مبارزات و اقدامات مهم امام سجاد(ع) مکاتبات با طبقه حاکم بود.

دوم برخورد امام(ع) با علمای درباری بود.

سوم اقدامات سازماندهی و تشکیلاتی کردن شیعیان در مدینه بوده است.