نشست انجمن زنان و خانواده
شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۰۸:۱۵وقتی ما یک چیز ارزشمندی داشته باشیم از آن به نحو احسن مراقبت می کنیم تا آسیبی به آن نرسد و همه جوره خودمان را موظف می کنیم که آسیبی به آن نرسد مثلاً موبایلتان را در نظر بگیرید همه موبایلهایتان را نگاه کنید مال همه قاب دارد و خشگیر چرا چون نمیخواهیم به آن آسیب وارد شود ازش محافظت میکنیم چون برامون مهم هستش حالا خودمان را در نظر بگیریم دخترانمان را در نظر بگیریم چه قدر برایشان ارزش قائل هستیم چه قدر مواظب هستیم تا آسیبی به آنها وارد نشود وقتی دختر من خواهر من همسر من بدون هیچ محافظی در خیابان حاضر میشود چه آسیبهایی او را تهدید میکند چه اتفاقاتی ممکن است برای او بیفتد بهش فکر کنید وقتی ما دختر و زن خودمان را بدون پوشش و و حجاب راهی خیابان میکنیم میدانید چه مشکلاتی ممکن است برای ایشان پیش بیاید چه مزاحمتهایی برایشان پیش میآید.
یکی از عوامل اصلی در پیکره اجتماع و اثرگذار بر روح و جسم آدمی توجه به مقوله حجاب و عفاف است چراکه هر جامعهای برای اثبات و رشد و بالندگی نیاز به سلامت جسمی و روانی دارد.
توجه به مساله حجاب از ضروریات یک جامعه محسوب میشود که در این میان خانواده و نقش آن را میتوان معیاری برای شناخت آسیبهای اجتماعی دانست و به عنوان یک نظام اجتماعی پویا که برای خود اجزایی دارد، در انتقال سنتها، باورها و رشد اعضای درون سیستمی نقش موثری در عفاف و حجاب اعضای خود دارد.
عفاف نیز یکی از فضایل اخلاقی است که همواره در تعالیم اسلام جایگاه والایی داشته و توجه بدان مهم است. در روایات متعددی عفاف بهترین عبادت شمرده شده و امام علی(ع) آن را بهترین خوی و خصلت و سرمنشأ هر خیر و نیکی خوانده است.
حجاب و عفاف ۲ اصل مهم در زندگی بشری به شمار میرود زیرا رعایت این الزامات دینی موجب میشود تا انسان از آسیبهای اجتماعی دور بماند ضمن آنکه بارعایت دیگر شئون زندگی میتواند الگویی والا برای سایرین باشد.
فلسفه حجاب اسلامی درواقع توجه به تهذیب و تزکیه نفس و ملکات نفسانی است که قرب الهی را فراهم میسازد و زمینه رشد معنوی مردان را هم در اثر حفظ نگاه فراهم میکند.
یکی از کارکردهای مهم حجاب در حوزه اجتماعی است زیرا توجه به این مهم انسان از معاشرتهای بی بند و بار محفوظ میدارد و بر تحکیم نظام خانواده افزوده و از انحلال کانون محکم زناشویی جلوگیری و امنیت اجتماعی را فراهم میکند.
حجاب و پوشش اسلامی و به تبع آن، حفظ نظام خانواده نیز از آن رو ارزش دارند که تامین کننده سعادت آدمی و منشاء قرب الهی هستند.
حجاب حصاری محکم و ایمن از نگاه نامحرمان برای زن مسلمان است زیرا کرامت زن به عنوان مادر در حفظ پوشش و توجه به دستورات خداوند بزرگ در کتاب تعالی بخش به آن اشاره شده است.
زن از نگاه اسلام دارای جایگاه رفیع و ارزشمندی به نام مادر است که اگر دستورات قرآنی را مورد توجه قرار دهد به آن جایگاه شایسته در پیشگاه الهی دست یافته و خود را از نگاههای شیطانی در امان داشته است.
اسلام بر خلاف غرب، جایگاه زن را والا و ارزشمند میداند و به همین منظور در قرآن کریم بر مصونیت زن از نگاههای نامحرم تاکید و توصیههای فراوان شده است.
امروزه دنیای غرب جایگاه زن را در حد کالا تنزل داده و آن را متاعی برای لذت مردان و ترویج شهوات میداند و کرامت مادری و انسانی او به غارت رفته است.
بررسی حجاب و عفاف در آیات قرآن، احادیث و روایات میتواند نقش به سزایی در آشنایی بانوان با جایگاه رفیع زن در دین مقدس اسلام و هویتی که معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به زنان بخشید، داشته باشد.
بانوان در جوامع اسلامی باید منزلت خود را با توجه به چهارچوب وظایف خود در بخش حجاب و عفاف، اخلاق و رفتار مناسب حفظ کنند تا سلامت فردی و اجتماعی در جامعه اسلامی ایران که دارای ارزشهای دینی و ملی است ارتقا یابد.
حجاب برای زن ایرانی که مسئولیت تربیتی و آموزشی یک نسل را بر عهده دارد دارای چهارچوب و دستورالعمل است که هر یک از بانوان که نقش مادری و همسری در کانون خانواده را بر عهده دارند باید به آن اهمیت دهند.
رفتار حضرت فاطمه(س)، الگو و معیار بسیار روشنی برای همه بشر به ویژه دختران جوان و مسلمان است تا زندگی سعادتمندی داشته باشند در حقیقت دختران جوان با عفاف خود، گامی مؤثر برای بالا بردن شخصیت و ارزش خود و حفظ موقعیت خویش در برابر مردان بر خواهند داشت.
یکی از فلسفههای حقیقی وجوب حجاب، حفظ آرامش زن، مصونیت جامعه از فساد و عمق و معنا بخشیدن به امنیت اجتماعی با توسعه آن است زیرا نفس آدمی، دریایی مواج از تمایلات و خواستههای اوست و بدون شک بالاترین خواستههای مردان، تمایل به جنس زن است و آنچه می تواند از این ناامنی پیشگیری کند، پوشش زن از چشمان نامحرمان است که با حجاب کامل اسلامی، عملی خواهد شد.
پوشش دینی پیام عفت و شخصیت و خداترسی از ویژگیهای زن مسلمان است و مردان جامعه نه تنها به چنین بانویی چشم طمع نخواهند داشت که او را نیرویی بالفعل در هرچه وسعت بخشیدن امنیت اجتماعی دانسته و نجابتش را میستایند.
ایجاد آرامش روانی در افراد جامعه، حفظ و استیفای نیروی کار، مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب از جمله آثار و فواید حجاب اسلامی در تحقق امنیت اجتماعی به شمار میروند. در واقع حفظ حجاب و امنیت اجتماعی و درک رابطه مستقیم و عمیق این دو مقوله، راهکارها و فواید بسیار ارزشمندی را جهت مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب ارائه میدهند.
حجاب باعث تبلیغ فرهنگ ناب اسلامی و تشویق جوانان به ازدواج موفق اسلامی میشود، جوانان را جهت تقویت روحیه و حفظ آرامش درونی به جای سوق دادن به محیط فحشا و اعمال مبتذل، به شرکت در فعالیتهای هنری، ورزشی، فرهنگی و مذهبی رهنمون میشوند.
حفظ حجاب، نه تنها باعث ایجاد امنیت اجتماعی فراگیر میشود بلکه جهت مبارزه با تهاجم فرهنگی، مسئولان را از واردات کالاهای تجملاتی، لوازم بهداشتی و آرایشی مبتذل نهی میکند.
لازم است که قبل از ورود به مسألۀ حجاب در قرآن و روایات، باید این مسألۀ مهم را عرض کنم که پروردگار عالم برای زنان از نظر شخصیت انسانی و دینی همان را قائل است که برای مردان قائل است. پاداش زنان را در بهشت در صورت دارا بودن ایمان و عمل صالح با مردان یکسان میداند از زنان با عظمتی چون آسیه مادر موسی و مریم کبری با اسم و رسم، و از حضرت فاطمۀ زهرا(س) با اوصاف و زنان اهل ایمان تجلیل کرده است، در هر بخشي كه (المسلمین) فرموده، بلافاصله (و المسلمات) فرموده يا هرجا (المؤمنین) فرموده بلافاصله (المؤمنات) فرموده است. مادرانی که پیغمبران را به دنيا آوردهاند، مادرانی که ائمۀ طاهرین: را به دنيا آوردهاند، مادرانی که فقهاء، مراجع، حکما، فلاسفه و عرفای بزرگ شیعه را به دنيا آوردهاند و مادرانی که شما مردم مؤمن را شیر پاک دادهاند از بحث ما کاملا خارجند.
در سورۀ احزاب آیهاي از آیات صریح در حجاب است كه کنایه ندارد «یا أیها النبی» خطاب مستقیماً به پیغمبر است، نمیگوید «قل» تو برای ديگران بگو، پیغمبر را واسطه قرار نداده است.
در باب حجاب خود پروردگار مستقیم وارد شده است.
در باب توبۀ به آن با عظمت، گاهی پیغمبر را واسطه قرار داده است «قل يا عبادی الذین أسرفوا علی أنفسهم لاتقنطوا من رحمة الله» به گناهکاران بگو ناامید نباشید بیایید درست توبه کنید من شما را قبول میکنم. اما در آیۀ حجاب خطاب مستقیما از خود حضرت حق میباشد رودربایستی هم با هیچکس ندارد که حالا بگوید پیغمبر من است، عزیزترین مخلوقم میباشد و در زمینۀ حجاب دختران و زنانش چیزی به او نگویم مبادا دلگیر شود، ميفرمايد: «یا أیها النبی قل لأزواجک و بناتک و نساء المؤمنین یدنین علیهن جلابیبهن ذلک أدنی أن یعرفن فلا یؤذین و کان الله غفورا رحیما» ای پیغمبر گرامی به زنان و دختران خود و زنان مؤمن بگو که خویشتن را به چادر بپوشانند که این کار برای این که آن ها به عفت و حریت شناخته شوند تا از تعرض و جسارت هوسرانان آزار نکشند بسیار نزدیکتر است و خدا بسیار آمرزنده و مهربان است.
«جلابیبهن» یک لغت عربی و جمع است که جلباب مفردش می شود. کتابهای لغت جلباب را اینگونه معنی کردهاند: پوشش گشاد پوشانندۀ سراپای بدن. شما از جلباب روسری و مانتو میفهمید. عرب به پارچۀ گشادی که وقتی زن سر میکند بدن را میپوشاند، حجم بدن و زیبایی بدن پنهان میشود، قد و قامت به درستی از زیر این پارچه پیدا نیست، و تمام بدن را فرا میگیرد را جلباب ميگويد. به زنان امت بگو، به دخترانت بگو، به زنان خودت هم بگو. مستقیم به تو دارم خطاب میکنم، خودم وارد مسألۀ حجاب شدهام که به تو دارم خطاب میکنم «یا أیها النبی» به همۀ این زنان بگو «یدنین علیهن من جلابیبهن» یعنی همۀ وجودشان نه فقط سرشان را «علیهن من جلابیبهن» این پارچۀ گشاد پوشاننده را «علیهن» نه «علی راسهن» به سراسر بدن بپوشانند. «ذلک أدنی أن یعرفن» این پوشش گشاد نزدیکتر به این حقیقت است که هر مردی و جوانی، زني را با این پوشش کامل بدنی ببیند. به نظر آن مرد این زن پاکدامنی است «فلا یؤذین» متلک به او گفته نمیشود، از او دعوت به گناه نمیشود، از او دعوت به برقرارکردن ارتباط نامشروع نمیشود. خدا، خدای عالم به همه چیز است؟
برای این که در جامعه متلکگویی نباشد، برای این که در جامعه مردان بی تقوا زبان درازی به زنان نکنند. اگر این پوشش باشد مورد این آزارها قرار نمیگیرند «و کان الله غفورا رحیما» اگر بعضی از این خانمها قبلا در معرض دید مردان بودهاند حالا به این آیه عمل کنند، خودشان را بپوشانند من غفورم، گذشتۀ آن ها را میبخشم و رحیمم به آنها مهربان میشوم.
آيا در قرآن فقط این پوشش گشاد و پنهان کننده بدن و زیبایی زن مطرح است؟ نه، غیر از این پوشش یک پوشش ديگر هم در قرآن مطرح است که خداوند از آن پوشش تعبیر به خُمر کرده است. خُمر یعنی همین مقنعههایی که در مکه زنان مراکشی سرشان میباشد که کاملا مو و حجم سر را تا روی سینه میپوشاند. فقط یک مقدار گردی صورت پیداست، دیگر موی زن، گردن، سینه و گوشواره پیدا نیست. این را هم قرآن با امر واجب استعمال کرده است که زیر پوشش داشته باشند، مبادا یک وقت باد پاييزي سنگین است و چادرشان را رد کرد باز هم چشمها، زیباییها و زینتهای زن مسلمان را نبینند. بنابر اين دو پوشش در قرآن مطرح است که هر دو باید باشد. یکی جلباب است و دیگر خُمر(به ضم) است.
اول: «یدنین علیهن من جلابیبهن» امر واجب است. دوم: محرم و نامحرمی را میگوید که زنان با چه كسانی محرمند كه در ابتدای آیۀ سی و یک سورۀ نور، پوشاننده تا روی سینه را مقنعه میگوید که باید آن پوشش گستردهاي باشد.
حضرت فاطمه زهرا(س) دختر پیغمبر اكرم(ص) وقتی مسجد رفت که حکومت را محاکمه کند به دستور آیۀ احزاب یک پوشش سرتاسری انداخت که از سر تا نوک پاهایشان را بپوشاند و هم خُمر را بر سر انداخت. و حالا برنامه سومش را ما نمیتوانیم در این مملکت پیاده کنیم که ده إلی بیست نفر از زن های مدینه را دعوت نمود که در فاصلۀ بین خانه تا مسجد (که شش هفت متر بیش نبود) دور مرا بگیرید که من شناخته نشوم.
زینبکبری(س) هم در بارگاه ابنزیاد به اسرا گفت دور مرا بگیرید که مرا نشناسند و نبینند که ابن زیاد آدم خیلی پررويی بود. اُسرا را که نگاه میکرد سؤال کرد: «من هذه التي انحازت فجلست ناحية و معها نسائها؟» این خانمی که خودش را پنهان کرده و پیدا نیست کیست؟ کسی جوابش نداد. دوباره سؤال کرد باز هم جوابش را ندادند. دوباره پرسید، خادمی از خدام اهل بیت: که زن بود بلند شد و گفت دهانت را ببند. چه قدر میپرسی، این دختر امیرالمؤمنین(ع) و فاطمۀ زهرا(س)، زینب کبری(س) میباشد که نمیخواهد چشم آلوده تو به او بیفتد
در آية ديگر ميفرمايد: «و لا یبدین زینتهن» زنان اصلا اجازه ندارند آرایشهای بدنی یعنی زیبایی اندام، سینه، گردن، مو و آرایشهای خود را را در مقابل چشم مردان ببرند. به مردان یعنی مسلمان، مسیحی، یهودی، زردشتی، لائیک، کمونیست، بی دین، میگوید زن که آفریدۀ من است و مملوک من است و من صاحب همه امور او هستم و اجازه نميدهم كه خوشنمایی اصلی خلقتش را و آرایش خود را به مردم نشان بده.
حالا چه کسانی به زن محرمند؟ «و لا یبدین زینتهن» زنان، زیبایی چهره، زیبایی گردن، زیبایی سینه، لباسهاي رنگارنگ بسیار تحریک کننده را به كسي نباید نشان دهند مگر برای دوازده نفر که برای آنها تحریک کننده نیست.
1-«و لا یبدین زینتهن إلّا لبعولتهن» شوهر او كه به او محرم است.
2-«أو أبائهن» پدران بزرگ او، پدر و پدر بزرگش به زن محرمند.
3-«أو أباء بعولتهن» پدر شوهر هم به او محرم میباشد.
4-«أو أبنائهن» پسران خود او که از شوهر هستند به او محرمند.
5-«أو أبناء بعولتهن» اگر با مردی ازدواج کرده که آن مرد پسر از زن ديگرداشته، آنها نیز محرمند.
6-«أو إخوانهن» برادران زن به او محرمند.
7-«أو بنی إخوانهن» پسران برادر زن به او محرمند که او عمۀ آنها میشود.
8-«أو بنی أخواتهن» به پسران خواهرش محرم است.
9-«أو نسائهن» به زنان مؤمن و مسلمان هم محرم است.
10-«أو ما ملکت ایمانهن» به غلامی که با پول خود خریده، محرم است که الان دیگر وجود ندارد که همان خرید به منزلۀ محرمیت است.
11-«أو التابعین غیر اولی الأربة من الرجال» نوکری که در خانه کار میکند. اينكه حضرت حق میفرماید، خیلی عجیب است.
12-«أو التابعین غیر اولی الأربة» این مرد هیجانی در شهوت او ایجاد نمیشود و فرقی بین زن و مرد نمیتواند بگذارد، فقط کار میکند این زن به چنین مردي که در منزل کار میکند محرم است.
13-«أو الطفل الذین لم یظهروا علی عوارت النساء» به بچه ای که میل و غریزۀ جنسی هنوز در او ظهور نکرده است مثلا پسر بچۀ سه یا چهار ساله باشد، ولی بچۀ پنج وشش ساله که وقتی دست به بدنش زده میشود خوشش بیاید این بچه به زن نامحرم است.
14-«و لا یضربن» به زن اجازه نمیدهم «بارجلهن لیعلم ما یخفین من زینتهن» کفشی بپوشد که در حال راه رفتن، کفش صدای زیبایی بدهد و گوش مردان را نوازش کند. وقتی صدای پا را شنیدند برگردند و او را تماشا کنند و ببینند که به این شکل راه رفتن، سر و صدای کفش و دستبند و گردن بند و النگو دارد میآید، آن وقت مردان هزاران فکر آلوده دربارۀ آن زن ميکنند.
اما ارتباط نامشروع با دختران و زنان كه بر طبق فرهنگ غرب در این زمان عادي شده است به حكم قرآن حرام است كه در سورۀ نساء آیۀ بیست و پنج و سورۀ مائده آیۀ پنج ارتباط دختر و پسر و روابط پنهاني را حرام نموده است.