کد مطلب: 112331 تعداد بازدید: ۱۵۶

جلسه توجیهی طلاب جدیدالورود

سه شنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۴:۴۳:۴۴
«فقیه یعنی کسی که دین را نه تنها بداند بلکه بفهمد و بر اساس فهمی که دارد به مردم پخش بکند»

 

حضرت آیه الله سیدمحمد حسینی زنجانی(دام ظله):

«فقیه یعنی کسی که دین را نه تنها بداند بلکه بفهمد و بر اساس فهمی که دارد به مردم پخش بکند»

به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی نورالزهرا(سلام الله علیها) طی برگزاری جلسه توجیهی برای طلاب جدیدالورود این موسسه، حضرت آیه اله حسینی (دام ظله) به صورت مجازی به ایراد سخن پرداختند و گفتند: هدف اصلی این مدارس تربیت فقیه است، فقیه یعنی کسی که دین را نه تنها بداند بلکه بفهمد و بر اساس فهمی که دارد به مردم ابلاغ کند. امیرالمومنین علی(علیه السلام) در رابطه با فقه فقیه به یاران خود میفرمایند: «علی اخبرکم بالفقیه حقا»  آیا شما را به معنای واقعی فقیه آگاه کنم «من لم یقنط من رحمه الله ولم یومنهم من عذاب الله» دین اینست که انسان حالت اعتدال داشته باشد نه مردم را از رحمت خدا مایوس کند نه اینکه یک امنیت را به بدهد و بگوید که هر عملی انجام بدهید خدا شما را میبخشد.

ایشان در تبیین این حدیث اظهار داشتند: ما یک دفعه علم به شی پیدا می‌کنیم و یک دفعه فقه به شی.

علم به شی یعنی چیزی را دانستن اما فقه به شی یعنی به ژرف رسیدن و به عمق رسیدن فرق بین عالم و فقیه را برای ما روشن بکند. امیرالمومنین(علیه السلام) خواستند تا فرق بین عالم و فقیه را برای ما روشن بکنند. عالم بودن و دانستن مرتبه‌ی خوبی هست ولی فقیه مرتبه بالاتری دارد چون روح دین و اساس دین را درک می‌کند. پاره‌ای از عوام هستند که معتقدند که اگر گناه و اعمال ناشایست از آن‌ها سر بزند تماما بخشیده می‌شوند. ما باید طوری تربیت بشویم که اولا خداشناس و خداباور باشیم و بدانیم که خدا هم رحمن است و هم شدید است و براساس شدت و قدرت و عزت برخورد می‌کند. معنی عزیز در قرآن عبارت از این است که غالب لایغلب علیه است یعنی غالبی که هیچ وقت مغلوب نمی‌شود پس نتیجه می‌گیریم که هیچ‌گاه شدت عذاب الهی را نباید کم بگیریم و به مردم وعده‌های بی‌اساس بدهیم و بگوییم که شما فقط ایمان بیاورید کما اینکه این مسئله را بنی امیه در میان مردم ترویج می‌کردند. مصداق همین کلمه را که اگر دلت پاک باشه همه چیز خوب خواهد شد کما اینکه اکنون نیز این امر در بین عوام خیلی مشهود است. البته دل پاک شرط است اما تنها شرط و شرط کافی نیست بلکه لازم است. چون باید همراه با فهم و عمل باشد.

ایشان در ادامه گفتند: امیرالمومنین(علیه السلام) در ادامه فرمودند:« لم یرخص لهم فی معاصی الله »یعنی هیچ وقت معاصی خدا را کوچک نشمارد و در نزد مردم معاصی را به اندازه‌ای که خدای متعال فرموده و به همان جایگاه خودش به مردم معرفی کند. قرآن را ترک نکند به این معنا که دستورات قرآن را عمل کند. مراد از دستورات قرآن محکمات و احکام قران است یکی از این محکمات حجاب است اگر ما بخواهیم حجاب را براساس مد روز تفسیر بکنیم، و طوری تفسیر بکنیم که مناسب با بی‌حجابی باشد مسلما با روح قرآن سازگاری ندارد.

 آیه اله حسینی در ادامه گفتند: اگر ما قرآن را کنار بگذاریم بسیار بی‌راهه خواهیم رفت «رغبه عنه الی غیره »یعنی ما قرآن را کنار بگذاریم و به کتب دیگر توجه داشته باشیم مراد از قرآن را کنار گذاشتن یعنی ما افکار قرآنی را کنار بگذاریم و فراموش کنیم در حالی که خداوند علم محض است و ما جهل محض و باید تسلیم باشیم و سپس میفرمایند: هیچ علمی که در آن فهم و شعور نباشد به درد نمیخورد« الا لا خیر فی قرائت علم  لیس فیها التدبر»هیچ قرائتی که در آن تدبر نباشد خیری در آن نیست. تدبر به معنای به ریشه رفتن و عاقبت‌اندیشی کردن، همان‌گونه که پیامبراکرم(ص) در توصیه به یکی از یاران خود می‌فرمایند هنگامی که اقدام به عملی نمودی عاقبت آن را بسنج و در آن بیاندیش سپس انجام بده.